Протягом багатьох століть рибна ікра вважалася делікатесом та незамінною апетитною закускою на будь-якому святковому столі.Звичайно, найпрестижніша – це чорна та червона ікра, але вона і найдорожча, про чорну ікру можна навіть сказати “шалено дорога”. Чемпіоном же за співвідношенням ціна / користь є пробійна ікра білих риб, яка за своїми властивостями нічим не гірша за червону. Це ікра з білих видів риб – тріски, мойви, сайди, мінтаю, оселедця та сайри.
Ікру білих риб отримують з ястика. Ікринки ніби «замуровані» в тонку прозору плівку і злегка «запаяні» сполучною тканиною. Щоб отримати якісну ікру, потрібно «відокремити зерна від плевен», тобто звільнити зерна ікринок від плівок і сполучної тканини. Роблять це за допомогою так званої пробивки – ястики протирають через спеціальне сито. В результаті ікринки проходять через осередки, а інші тканини ястика залишаються. Незважаючи на грубу термінологію, процес цей досить м’який і делікатний, бо потрібно зберегти цілісність зерен. Без розриву оболонки виходять тільки свіжі і вже зрілі ікринки. Така ікра вважається найкращою, адже її роблять з якісних і дозрілих ястиков, а називається вона пробійною – по суті, це чисте зріле зерно, звільнене від ястиков і оброблене сіллю.
ЦІКАВИЙ ФАКТ
Ікру вживають не тільки в якості делікатесної закуски. Північні народності вміють робити з ікри енергетичний напій. Для цього вони використовують свіжу ікру, в яку додають сіль і воду. Цю суміш ретельно перетирають товкачем. Ікра через якийсь час повністю розчиняється і виходить напій, який легко засвоюється організмом і надає прилив сил.
І пам’ятайте, ікра – найцінніша за смаковими і корисними властивостями частина риби. Тож сміливо включайте в свій щоденний раціон пробійну ікру ТМ «Водний Мир» і будьте здорові!